Un Sant Jordi ple de llibres, roses i festa al carrer per a tothom

La ciutat es prepara per celebrar Sant Jordi, una de les festes més estimades de l’any. Diumenge, els llibres i les roses esdevindran els protagonistes i tornaran a omplir els carrers. Aquest any a la ciutat hi haurà un total de 4.844 parades, 3.921 de les quals vendran roses, i 923, llibres. Els districtes de l’Eixample i Ciutat Vella són els que tindran una presència més gran de parades.

Sant Jordi és una tradició molt arrelada que es viu amb passió als carrers, plens a vessar de roses, llibres i ciutadans que es deixen perdre per la ciutat a la recerca d’una flor o un llibre per regalar en senyal d’amor, amistat o agraïment. Com cada any, hi haurà un ampli ventall d’activitats culturals, ciutadanes i socials, tant al centre de la ciutat com als barris per acostar la celebració de Sant Jordi a tothom.

Més enllà de la jornada de portes obertes a l’Ajuntament (de 10.00 a 20.00 hores) i de la venda de roses solidàries a l’entrada de la seu consistorial, la ciutat oferirà l’oportunitat de gaudir d’un seguit d’activitats organitzades pels districtes, per entitats i col·lectius i per escoles, serveis comunitaris i comerços. Sant Jordi és, principalment, una festa ciutadana.

L’Eixample i Ciutat Vella són els dos districtes de la ciutat amb un nombre més gran d’autoritzacions de parades. A l’Eixample hi haurà 1.897 parades, 1.420 de les quals són de venda de roses, i 477, de venda de llibres. En el cas de Ciutat Vella, s’han concedit 755 autoritzacions per a la celebració de Sant Jordi: 255 de llibres i 500 de roses. Una de les novetats d’aquest any és la nova identificació que portaran les parades amb autorització sobre el producte que venguin.

A Ciutat Vella, el Raval celebra un Sant Jordi diferent, amb la implicació d’entitats, col·lectius, escoles, serveis comunitaris i comerços de la zona. El barri posa en relleu aspectes culturals compartits entre totes les comunitats del Raval, com la literatura o la tradició oral, i organitza una celebració de caire reivindicatiu de la diversitat, la interculturalitat i la convivència. Aquest any, la celebració coincideix amb el quinzè aniversari de la Fundació Tot Raval.

El districte de l’Eixample continua apostant per un Sant Jordi on els protagonistes són els infants i els joves, la creativitat i la poesia, la música d’altres països i la diversitat cultural. El centre neuràlgic de la festa serà el passeig de Sant Joan, on s’organitzarà una festa literària i multicultural, tallers per a infants i la lectura de textos en català, àrab, kurd i amazic. Els altres districtes de Barcelona també han organitzat activitats i festes al carrer per acostar Sant Jordi al veïnat.

Previsió de vendre dos milions de roses

Durant la Diada de Sant Jordi, el sector preveu vendre a Catalunya uns sis milions de roses, una xifra que no ha variat en els darrers cinc anys. El fet que el 23 d’abril caigui en diumenge fa que el sector sigui conservador pel que fa a les vendes. Del total de roses que es comercialitzaran a Catalunya, un terç provindrà de Mercabarna-flor, segons ha afirmat el gremi de majoristes.

Un 90% de les roses són d’importació, un 4% té procedència catalana (sobretot del Maresme) i un 6% prové de la zona de Llevant, Almeria i Sòria. Com a novetat, aquest any les roses tindran nous embolcalls reciclables, ecològics i moderns per substituir les cel·lofanes de plàstic.