Un enllumenat públic més sostenible i una ciutat més ben il·luminada

El Pla de renovació integral de l’enllumenat 2018-2020, per avançar cap a una ciutat més eficient i una via pública més confortable i segura per als veïns i les veïnes, inclou la substitució de 10.000 lluminàries per leds de baix consum, que aporten més sensació lumínica. Es prioritzen les instal·lacions obsoletes o amb problemes de seguretat elèctrica i els carrers amb dèficit de lluminositat. Als barris de Sants-Montjuïc es renovarà l’enllumenat de vuit carrers.

La ciutat disposa de més de 146.000 punts de llum entre l’enllumenat viari i l’artístic. La seva finalitat és il·luminar la via pública de manera equilibrada entre la funcionalitat i l’estètica, tenint en compte els vianants, la mobilitat sostenible i el verd urbà i realçant l’arquitectura més icònica.

El Pla de renovació integral de l’enllumenat 2018-2020 preveu remodelar les instal·lacions lumíniques de 200 carrers de la ciutat. En total, s’hi instal·laran 10.000 lluminàries noves amb leds, que aportaran més sensació de llum i de seguretat a la via pública, i que suposaran un estalvi energètic d’un 5%, l’equivalent al consum elèctric d’unes 1.550 famílies.

Els treballs de renovació de l’enllumenat es realitzaran entre el mes de gener del 2018 i la tardor del 2020. La prioritat és renovar les instal·lacions en mal estat que ja requerien un manteniment o que s’avarien sovint, les anteriors a l’any 1976, que tenen un consum més elevat, i també les que es troben en carrers on hi ha manca de llum o on els fanals afecten l’arbrat.

Les actuacions s’han decidit a partir de les necessitats detectades als districtes. Als barris de Sants-Montjuïc es renovarà l’enllumenat de vuit carrers en el marc d’aquest pla, que se sumen als que també canvien els fanals en el marc d’obres majors de reurbanització, com Radas i Concòrdia al Poble-sec, Sant Fructuós a la Font de la Guatlla o Tinent Flomesta a Sants. Per tant, el Pla de renovació integral de l’enllumenat 2018-2020 beneficiarà als carrers següents:

A la Font de la Guatlla:

  • Carrer del Polvorí, entre Segura i Francesc Ferrer i Guàrdia.

Al Poble-sec:

  • Carrer de Cabanes, entre Blesa i el Paral·lel.

A Sants:

  • Carrer dels Comtes de Bell-lloc, entre Viriat i l’avinguda de Madrid.
  • Carrer del Rei Martí, entre Almeria, Gayarre i 26 de Gener de 1641.
  • Carrer de Cros, entre Rei Marti i carrer de Sants.
  • Carrer del Guadiana, entre Gavà i carrer de Sants.

A la Marina:

  • Jardins de Cal Sèbio.
  • Carrer de l’Encuny, entre Motors i Cisell.

L’enllumenat públic suposa el 20% del consum d’energia de l’Ajuntament. Amb l’aplicació del pla a tot Barcelona, el 20% del parc funcionarà amb leds, un 64% amb sodi i un 8% amb halogenurs metàl·lics, i es podrà eliminar l’ús del vapor de mercuri, el sistema més contaminant.