Revista ‘La Municipal’: el reflex d’una administració compromesa

Entre les diferents iniciatives que l’Ajuntament de Barcelona està duent a terme per commemorar el 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona´92, destaquem la digitalització de la publicació seriada La Municipal, un projecte desenvolupat per l’Institut Barcelona Esports en col·laboració amb el Servei de Documentació i Accés al Coneixement de l’Ajuntament (SEDAC) que, a més d’obrir aquesta col·lecció municipal al món, permet recuperar la repercussió que van tenir els Jocs Olímpics del 1992 per a la ciutat de Barcelona. En el primer número de la revista, el 1990, l’alcalde Pasqual Maragall feia les declaracions següents: “Els Jocs Olímpics han de donar a la ciutat l’impuls necessari per posar-se al dia en el camp de les comunicacions i les noves tecnologies; un impuls imprescindible per entrar al segle XXI de la mà de les ciutats i dels països desenvolupats que formen part del nostre marc internacional natural.”¹

La sèrie completa de la revista també està farcida d’articles i entrevistes que fan un repàs dels temes candents de ciutat, dóna veu als plans, idees, inquietuds, suggeriments, opinions i experiències dels treballadors municipals i recull força reflexions sobre les preocupacions d’un col·lectiu i sobre l’impacte dels jocs a Barcelona i la rodalia.

La revista, que va néixer amb la vocació de ser una revista interna, només tenia els darrers números en format digital. Ara s’han digitalitzat 4.595 pàgines amb OCR que es conserven com una evidència del sentir de l’organització municipal de l’època.

Gràcies al treball que s’ha fet amb metadades descriptives per optimitzar la cerca i publicar tota la revista al repositori institucional d’Accés Obert BCNROC, els continguts de La Municipal  poden traspassar l’entorn corporatiu. Ara tenen una audiència mundial, i es poden llegir arreu del món des de les xarxes socials i els cercadors de contingut d’internet.

A partir d’ara, ciutadans, estudiants, investigadors, persones que van participar en l’organització dels jocs o qualsevol persona interessada pot  accedir a aquell coneixement municipal i saber com es va viure aquell esdeveniment esportiu des del consistori municipal

 

 

¹ Pasqual Maragall, alcalde d’una ciutat prodigiosa. La Municipal [en línia]: revista interna de l’Ajuntament de Barcelona. Núm. 1 (maig 1990). [consulta: 18-01-2017]. Disponible a: < http://hdl.handle.net/11703/99508 >.