Oficina virtual estable entre Nova York i Barcelona per col·laborar en els reptes estratègics comuns

Barcelona i Nova York han acordat crear una oficina virtual estable i permanent de col·laboració en matèria d’habitatge, turisme, reindustrialització i innovació tecnològica. Aquest és un dels resultats de la visita que una delegació d’alt nivell municipal ha fet a Nova York, etapa final d’una gira de cinc dies per la costa est dels Estats Units.

L’oficina virtual pretén establir un canal de comunicació permanent entre Barcelona i Nova York per tal de treballar conjuntament en qüestions estratègiques que afecten les dues ciutats. El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, ha acabat la seva gira pels Estats Units mantenint una trobada amb el seu homòleg novaiorquès, Anthony Shorris, i amb la tinenta d’alcaldia d’Habitatge i Desenvolupament Econòmic, Alicia Glen, que li ha servit per constatar una sintonia política que facilita l’ampliació dels àmbits de col·laboració.

L’Ajuntament de Nova York s’ha compromès a participar en l’Observatori Metropolità de l’Habitatge, impulsat per Barcelona, a fi d’elaborar una estratègia comuna per abordar fenòmens com la gentrificació, estudiar mesures davant l’increment del preu de l’habitatge —com ara l’índex de preus de lloguer— o ampliar el parc d’habitatge assequible, estudiant fórmules de col·laboració entre el sector públic i el privat sense ànim de lucre.

Els responsables municipals de les dues ciutats també han tractat la problemàtica del turisme i han posat de manifest la necessitat d’establir acords entre les grans ciutats del món per garantir que tots els actors del sector turístic (especialment pel que fa a l’allotjament) operin dins un marc de legalitat. En aquest sentit, la ciutat de Nova York ha rebut la invitació de participar en una trobada sobre turisme sostenible que se celebrarà al maig a la Ciutat Comtal.

En l’àmbit econòmic, els dos Ajuntaments s’han compromès a impulsar i compartir experiències en reindustrialització 4.0 com a estratègia per crear ocupació de qualitat i treballar conjuntament per impulsar i donar suport al teixit de les petites i mitjanes empreses i a les empreses emergents.

Gerardo Pisarello ha tancat la seva gira nord-americana, centrada principalment en Boston i Nova York, visitant el centre de Fabricació Digital New Lab, a Brooklyn, un espai multidisciplinari de suport a emprenedors que treballen en el disseny de noves tecnologies i de fabricació en diversos camps, com la robòtica, la intel·ligència artificial, la mobilitat, la tecnologia urbana i l’energia.