Neix Diomcoop, una cooperativa de venda, serveis i dignitat

“És necessari canviar la mirada de la societat i mostrar que rere la manta hi ha valors, potencialitats i molta dignitat.” Així s’ha manifestat Ndeye Fatou Mbaye, presidenta de Diomcoop, una cooperativa de venda, comerç i serveis que s’ha posat en marxa per cobrir les necessitats d’inclusió social, laboral i relacional de persones que realitzen activitats de venda ambulant no autoritzada a la ciutat.

El grup promotor de Diomcoop està format per quinze persones —dotze homes i tres dones— de la comunitat subsahariana de Barcelona amb perfils, competències i expectatives diverses que oferiran serveis que tinguin un arrelament comunitari i que, a més, contribueixin a l’acollida de persones en situació de vulnerabilitat. La previsió de la cooperativa és ampliar el nombre de membres fins a 30.

A més d’oferir alternatives socials i laborals, la cooperativa permetrà també obrir una via de regularització dels seus integrants. L’activitat econòmica d’aquestes persones en permetrà demostrar l’arrelament i, per tant, les que encara no tinguin un permís de residència hi podran accedir. Així, podran assolir un grau d’estabilitat que en faciliti la inserció.

La cooperativa treballarà en mercats i fires de la ciutat venent productes de comerç just, artesans i de proximitat. El naixement d’aquesta cooperativa és fruit de l’aposta del Govern municipal per trobar solucions a una situació complexa com és la venda ambulant no autoritzada als carrers de Barcelona.

El nom de la cooperativa té l’origen en la paraula djom, que en wòlof, una de les llengües del Senegal i Gàmbia, significa fortalesa interior i determinació per escollir el camí del bé. L’entitat s’estructurarà en quatre grans departaments: comunicació, administració, logística i cohesió social. Durant més de sis mesos els seus integrants han rebut formació especialitzada per poder realitzar les tasques que requereix el seu model de negoci.

“Sortir de la situació d’invisibilitat”

Durant la presentació de la nova cooperativa, la presidenta del col·lectiu, Ndeye Fatou Mbaye, ha explicat que el projecte com a tal va sorgir l’estiu del 2016 i que al procés de selecció inicial es van presentar més de vuitanta persones. La presidenta de Diomcoop ha remarcat l’orientació social de la cooperativa: “Volem definir-nos com a subjectes actius d’aquesta societat, amb drets i deures, sortir de la situació d’invisibilitat en què ens trobàvem i deixar de ser perseguits.”

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha valorat el naixement de Diomcoop com un pas important per demostrar que, més enllà de solucions policials, existeixen alternatives que són possibles per donar una solució al problema de la venda ambulant no autoritzada a la ciutat.

L’acte de presentació ha tingut lloc dijous, 23 de març, al Centre Cívic Pati Llimona, en un clima de gran expectació, un ambient optimista i de festa i l’assistència d’un públic nombrós. L’acte de presentació de la nova cooperativa composta per persones que abans es dedicaven a la venda ambulant no autoritzada s’ha tancat amb un concert musical al pati del centre.