MarketLab, l’aparador professional més innovador del Sònar

Professionals de les arts visuals i noves tecnologies, empreses del sector o, senzillament, joves creadors amb idees innovadores són presents aquests dies al Sònar+D. El seu lloc és el MarketLab, o el que és el mateix, l’espai de mostra on el públic del festival pot veure, tocar i experimentar amb les propostes exposades.

Vídeo ‘MarketLab’

Petits estudis, com Glassworks, creadors d’arreu vinguts expressament per a aquesta trobada de professional, com el londinenc Ben Bengler, o nous projectes que substitueixen el fi comercial per la denúncia del model de societat, com el que presenta la catalana Eva Domènech, són tres exemples del que es pot trobar al MarketLab.

Cubepix, ‘mapping’ a preu baix

Cubepix és una instal·lació senzilla i econòmica de 64 píxels en forma de cubs de cartró que, amb projeccions mapping, giren i es mouen mentre fan coreografies predeterminades en bucle. Mostrada en una festa particular en què els membres de l’estudi Glassworks la van presentar, la instal·lació ha tingut tanta repercussió a la xarxa que la trucada del Sònar per convidar-ne els creadors va ser inevitable.

Aquest mapa de 64 píxels gegants també pot controlar-lo qualsevol que s’atreveixi a fer-ho. Un iPad amb l’aplicació corresponent permet jugar amb els colors i el moviment del Cubepix.

“Fer música ha de ser divertit”

La participació del públic i la interacció és una de les constants del MarketLab del Sònar+D. Amb la premissa que tres amics qualssevol puguin fer música en qualsevol moment, el londinenc Ben Bengler presenta el Polymetros.

Aquest aparell triple, consistent en tres dispositius en què cada un emet un loop diferent segons l’instint i la perícia de qui el controla. Tots tres aparells sonen alhora i el resultat no és res més que un entreteniment improvisat que estimula l’instint creatiu dels qui que el proven.

Caminar per la corda fluixa

Al MarketLab, però, no tot és espai per a l’entreteniment, sinó que també hi ha lloc per a la denúncia. L’estudiant del Màster d’arts digitals de la Universitat Pompeu Fabra Eva Domènech duu al Sònar+D el seu projecte final de màster, Funambulistas (http://www.sonar.es/ca/2013/prg/sm/funambulista_45), seleccionat per la mateixa universitat.

La instal·lació de Funambulistas és ben senzilla: una projector que emeti el mapa d’Europa al terra amb la tecnologia de Google Earth, uns altaveus i una barra estreta per on caminar, com si fos per la corda fluixa, per sobre del continent. L’objectiu d’Eva Domènech és fer prendre consciència als usuaris de la instal·lació dels problemes, conflictes i compromisos adquirits que recorren.