Llum verda a Barcelona Energia

El Plenari ha aprovat el darrer tràmit del procés jurídic i administratiu per crear la comercialitzadora pública d’energia elèctrica, que es dirà ‘Barcelona Energia’. Es preveu que a l’estiu del 2018 la nova companyia subministri ja tot el consum elèctric de l’Ajuntament, que s’estalviarà 500.000 euros, i que pugui començar a donar servei a fins a 20.000 llars a finals d’aquell mateix any.

El regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia, ha recordat que la creació de la comercialitzadora elèctrica és fruit d’un gran acord de ciutat i exemplifica el lideratge públic i metropolità que el Govern vol impulsar. “Barcelona Energia serà una empresa municipal de confiança, que estarà compromesa amb la Llei 24/2015 i amb la lluita contra la pobresa energètica”, ha afirmat.

S’estima que el pas de tot el subministrament elèctric de l’Administració municipal a Barcelona Energia suposarà un estalvi de 500.000 euros. Badia ha assegurat també que es tracta de “l’elèctrica cent per cent pública més gran de l’Estat, que oferirà una energia de proximitat i cent per cent renovable” i que, com que no tindrà l’objectiu de maximitzar els beneficis, vetllarà perquè els ciutadans que s’hi adhereixin paguin el mínim indispensable.

En una primera fase, a finals del 2018, es podran abastar fins a 20.000 llars, una xifra que correspon al 20% del volum de negoci que les empreses públiques poden subministrar a particulars d’acord amb la llei. Aquesta xifra s’anirà incrementant a mesura que Barcelona Energia augmenti el volum de negoci; a més, la nova comercialitzadora subministrarà electricitat a d’altres empreses públiques com Barcelona Serveis Municipals o Transports Metropolitans de Barcelona.

L’empresa pública també permetrà fomentar que la ciutadania generi energia i garantir als barcelonins la compra dels excedents, a més d’acompanyar-los i assessorar-los en tot el procés per optimitzar tant l’estalvi com l’eficiència de les seves instal·lacions.

Barcelona Energia neix com una proveïdora de serveis energètics integrals, sobre la base de l’empresa pública Tractament i Selecció de Residus, SA (Tersa), que afegirà a la seva activitat actual de valorització energètica de residus la de comercialització d’energia.

Reacció dels grups municipals

El Grup Municipal Demòcrata (GMD) ha reivindicat que la gestació d’aquesta iniciativa va produir-se en el mandat anterior, i ha destacat que la nova empresa permetrà que Barcelona sigui una ciutat capdavantera en matèria energètica. Ciutadans creu que pot ser una bona eina per impulsar el model d’autoconsum d’energia a la ciutat, i ha demanat al Govern que la utilitzi bé, rigorosament i sense demagògies.

Per al grup municipal d’ERC, el nou operador municipal és “clau per impulsar una política energètica pròpia que cobreixi el conjunt energètic de l’Ajuntament”, i també per poder comercialitzar a tercers. El PP ha relativitzat que la creació d’aquesta nova empresa municipal tingui incidència en el preu de l’electricitat i a l’hora de combatre amb eficàcia la pobresa energètica. Per la seva banda, la CUP ha reclamat que es treballi per disposar de la col·laboració d’altres empreses existents al mercat que estan lluny dels grans operadors d’energia.

La mesura ha estat aprovada amb els vots favorables del Govern municipal —BComú i PSC—, el GMD, Cs, ERC, la CUP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy i l’abstenció del PP.