Lideratge públic per uns serveis funeraris més competitius

La Jornada de Serveis Funeraris Municipals “Garantia de competència i qualitat” ha presentat els avantatges per a la ciutadania de crear una funerària pública municipal. Després de l’aprovació de les noves Ordenances de serveis funeraris i de cementiris, el pas següent és constituir el nou servei municipal, que començaria a operar durant el segon semestre del 2019 i permetria reduir-ne els preus en un 35%.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha confirmat, durant la seva intervenció en la jornada, que la creació de la funerària pública municipal és la millor opció per universalitzar l’accés als serveis funeraris, ja que incideix en el sector i estimula la competència. Segons Badia: “L’entrada en el sector és un element més que ajudarà a fer baixar els preus i fer un servei de referència a la ciutat.”

Al llarg de les pròximes setmanes es faran els passos que han de permetre crear la nova empresa pública, que hauria d’entrar en funcionament durant el segon semestre del 2019. Es tracta d’un pas més en el lideratge públic dels serveis essencials de la ciutat, i que ve precedit per la congelació de la taxa dels cementiris i de les noves Ordenances de serveis funeraris i de cementiris, aprovades recentment.

La privatització dels serveis funeraris que es va fer el 2010 no ha tingut els efectes desitjats i ha generat una situació pràcticament de monopoli, amb una escalada dels preus dels serveis fins a una mitjana de 7.000 euros per servei, molt per sobre d’altres ciutats.

Per corregir aquesta realitat, l’empresa pública tindrà un preu mitjà de 3.800 euros i oferirà tres tarifes: bàsica (2.384 euros), mitjana (3.475 euros) i alta (4.709 euros), encara que es treballarà de manera que el servei més econòmic sigui el més demandat. Segons el regidor de Presidència, Eloi Badia: “Encara que el model de negoci s’assentés en el preu bàsic, econòmicament el projecte seria viable.”

El projecte preveu la construcció d’un tanatori i sis sales de vetlla, suficients per oferir el servei necessari i fins i tot per poder llogar aquests espais a tercers, a fi de fomentar l’entrada de nous operadors. La funerària pública municipal, encara sense nom ni ubicació definits, tindrà 21 treballadors contractats.

Els resultats de dos informes avalen econòmicament i socialment la creació de la funerària municipal. Un dels estudis, basat en una enquesta realitzada a més de 350 persones, destaca que el 95% estaria d’acord o molt d’acord que la ciutat disposés d’una funerària pública. A més, conclou que la percepció generalitzada és que els serveis funeraris a Barcelona són de gran qualitat, però que hi ha un problema amb el preu.