L’Ajuntament manté que el deute de la Generalitat és de 114 milions

Durant el Ple extraordinari sobre el deute que la Generalitat ha contret amb l’Ajuntament, el consistori ha insistit que aquest deute ascendeix a 114,67 milions d’euros.

Vídeo ‘Plenari sobre el deute de la Generalitat’

Aquest import s’ha reduït gairebé a la meitat en un any —el 47,38%—, ja que amb data 31 de desembre del 2013 el deute ascendia a 217,94 milions, i encara ha baixat més respecte al 31 de desembre del 2012, moment en què era de 226,99 milions d’euros. La reducció és fruit del treball conjunt de l’Ajuntament i la Generalitat per fer efectiu el cobrament dels imports i per recuperar els fluxos de pagaments regulars entre ambdues administracions.

L’alcalde, Xavier Trias, ha pres la paraula durant el Plenari, celebrat a petició dels grups municipals del PSC, el PP i ICV-EUiA, i ha assegurat que “ajudem la Generalitat en interès de les persones de Barcelona, per donar resposta a equipaments socials, d’ensenyament, de salut —com l’Hospital del Mar—, ajuts a la contractació —més de 1.000 plans d’ocupació complementaris—, en cultura —fent el Fons de Capitalitat Cultural per cobrir la reducció d’aportacions de l’Estat i de la Generalitat— i també en transport públic”.

En representació del PSC ha intervingut Gabriel Colomé, que ha qualificat d’“alarmant” el nivell de deute que la Generalitat té amb el consistori, i l’ha xifrat en 120 milions. “I és per això que el nostre grup ha volgut remarcar que el deute amb la Generalitat és i continuarà sent en els propers mandats un dels principals reptes econòmics als quals haurà de fer front el proper govern de la ciutat”.

Per part del PP, Alberto Fernández Díaz ha assegurat que “el que hi ha és una morositat absoluta del Govern de la Generalitat amb l’Ajuntament de Barcelona; una morositat absoluta, perquè no li paga el deute, a la qual s’han d’afegir unes inversions sota mínims per part del Govern de Catalunya a la ciutat de Barcelona”.

Joaquim Mestre, d’ICV-EUiA, ha criticat que el Govern català planifiqui els pagaments de forma que “l’Ajuntament de Barcelona sempre és l’últim”. “Avui el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament de Barcelona ja està malauradament internalitzat en el pressupost municipal. Ha esdevingut de caràcter estructural, i a més a més, d’una part d’aquest deute, a través de diferents acords, se n’ha fixat el cobrament en diferit en el temps.”

Unitat per Barcelona (UpB) ha estat l’únic grup que ha votat en contra de la proposta de la resta de grups de l’oposició, ja que considera que deixa de banda el deute de l’Estat amb Catalunya. “Barcelona pateix una situació de fallida tècnica amb la inversió en les infraestructures de Catalunya a partir de l’Estat”, ha assegurat Jordi Portabella. “I d’això no en parlem, perquè la finalitat era deixar al marge quins són els diners que no reben els ciutadans de Barcelona. La finalitat era el desgast de l’Administració.”

Barcelona, referent en política financera

En el Plenari ha intervingut la tinenta d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, que ha declarat: “Barcelona és referent en la seva política financera i pressupostària, i que Barcelona sigui líder i referent europeu hauria de tenir reconeixement en aquest Plenari.”