La ronda del Mig es fa més amable i segura

Acaben les obres de remodelació de la travessera de Dalt entre la plaça de Lesseps i el carrer de l’Escorial, es guanya espai a les voreres i s’hi redueix el trànsit. Amb aquesta actuació es resol la pacificació del tram central de la ronda del Mig, iniciada fa més de deu anys, fruit del treball conjunt amb veïns, comerciants i entitats.

La nova travessera de Dalt té unes voreres de més de 5,5 metres, més arbres i més passos de vianants. Després de dinou mesos d’obres s’acaba un procés que tenia com a objectiu clar la pacificació d’aquest tram d’una de les artèries principals de la ciutat, un projecte que s’ha definit a través d’una taula de treball formada per les entitats socials, veïnals i de comerciants de la zona.

Per aconseguir-ho, s’ha reduït l’amplada de la calçada, de manera que ara inclou un carril per al transport públic i dos carrils de circulació en cada sentit. També s’hi ha instal·lat paviment sonoreductor i s’hi ha limitat la velocitat. S’hi ha ampliat l’espai per als vianants, s’hi han ordenat els elements que en dificultaven el pas, com papereres, enllumenat i armaris de serveis, i s’hi han afegit bústies de recollida neumàtica de residus.

La resolució d’una reinvindicació històrica

La fi d’aquesta transformació marca també l’acabament d’un seguit d’actuacions que s’han dut a terme al tram central de la ronda del Mig durant més de deu anys. Coneguda històricament com primer cinturó de ronda, aquesta via recorre la ciutat per l’interior des la Zona Franca fins al Guinardó.

La seva reforma ha estat una reivindicació constant del veïnat, que veia com separava barris i dificultava la mobilitat de les persones. La Comissió de Seguiment de la ronda del Mig va ser l’eina que va permetre fixar nous criteris d’intervenció amb la voluntat d’humanitzar-la, guanyar espai públic, afegir-hi més zones verdes i potenciar-hi el transport públic.

Cosint una ferida oberta a la ciutat

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assenyalat: “El 2017 finalitza la transformació de la ronda del Mig. Avui afegim un nou carrer pacificat i humanitzat.” Per la seva banda, el regidor del Districte de Gràcia ha ressaltat: “Aquesta és una costura que teníem a Gràcia, i quan s’hi actua, acostem barris i creem teixits entre els veïns i les veïnes.”

El canvi a la travessera de Dalt ha permès eliminar aquest efecte mur de la configuració original, i alhora suprimir-hi les barreres arquitectòniques. El cost total de la reforma ha estat de 12,2 milions d’euros, i s’ha actuat sobre una superfície total de gairebé 21.500 metres quadrats.