La propietat col·lectiva, un nou model d’habitatge

El cohabitatge, o propietat col·lectiva de l’habitatge, aviat serà una realitat a Barcelona. La cooperativa La Borda construirà en els propers mesos el primer edifici basat en aquest model, que s’espera que s’implanti a la ciutat durant els pròxims anys.

El solar on s’edificarà el bloc de pisos es troba al barri de la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc, i està situat al recinte de Can Batlló, que ja inclou diversos projectes autogestionats. Es basa en un model de tinença no especulatiu: l’Ajuntament cedeix el terreny per 75 anys a canvi d’un cànon anual.

La col·locació de la primera fusta de l’edifici obre un nou camí al model de cohabitatge, que es vol impulsar a la ciutat de Barcelona. De fet, s’ha obert un concurs destinat a cooperatives per gestionar set solars municipals més que es basen en el mateix model, ja implantat en altres països d’Europa. El concurs permetrà la construcció de 147 habitatges a un preu reduït.

El model de cohabitatge facilita l’accés a un habitatge digne mitjançant l’economia solidària i fomenta la convivència amb el veïnat gràcies a l’existència d’espais i serveis comuns amb el barri. El disseny de l’edifici de La Borda s’ha decidit de manera participativa, s’ha respectat l’arquitectura sostenible i s’ha minimitzat l’impacte ecològic. “Té tres de les característiques essencials: un projecte comunitari, amb arrelament al barri i arquitectura verda”, ha dit el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, que ha qualificat el moment d’històric, ja que “obre un camí pioner i nou” pel que fa als models d’habitatge.

El regidor ha fet també una crida a difondre aquest nou model. En el marc del Pla pel dret a l’habitatge 2016-2025 es preveu arribar a 500 habitatges de propietat col·lectiva a Barcelona.