Ja hem construït els gegants!

Aquest cicle d’activitats té el propòsit d’ensenyar als infants i les seves famílies la importància de la naturalització del verd urbà a partir de la construcció, decoració i posada en escena d’uns tòtems que representen els diversos insectes que ens podem trobar a la natura i que ajuden a ampliar i enriquir la biodiversitat de la nostra ciutat. Aquesta proposta original i educativa va acord amb els principis de Let it Grow una campanya de caire europeu que busca conscienciar a la ciutadania sobre la importància de la biodiversitat.

L’inici d’aquest cicle d’activitats va començar dissabte al matí quan diverses famílies es van reunir per crear els tòtems amb l’ajuda dels tècnics de l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol. El taller va combinar les noves tecnologies de les que disposa l’Ateneu, com és una talladora làser amb la que els infants van quedar fascinats, amb tècniques més habituals però no per això menys divertides com pintar i retallar.

Els tòtems es van construir a partir de papereres de reciclatge desmuntades i els nens i nenes amb els seus familiars van ser els encarregats de pintar-los, tasca que va sortir d’allò més bé creant combinacions de colors i formes que representen la natura. La part més difícil va venir després, quan va arribar l’hora de muntar l’estructura, llavors es va recórrer a la talladora làser per fabricar una sèrie de peces que servissin per encaixar verticalment una paperera amb l’altra. La màquina també va permetre crear a partir d’un tros de plàstic diverses agulles amb les que es van cosir els extrems de les papereres. Finalment, amb l’ajuda de tots i totes, es van poder alçar els tòtems.

El taller va ser un èxit, les famílies van passar una bona estona construint aquestes estructures i aprenent sobre la biodiversitat que s’hi pot trobar a Barcelona.

Però encara queda molta feina per fer! Dissabte 27 de maig  coincidint amb la celebració de la Festa de la Ciència, es realitzarà el segon taller del cicle Petits Gegants, anomenat Vestim els gegants, al Parc de la Ciutadella que consistirà en decorar els tòtems afegint figures de marietes, abelles i altres insectes que ajuden a cuidar les plantes de la nostra ciutat. D’aquesta manera podrem continuar aprenent sobre el paper que tenen els pol·linitzadors dins la natura de Barcelona.

Per culminar aquest aprenentatge es realitzarà un tercer taller dimecres 7 de juny a la Fàbrica del Sol, serà llavors quan els tòtems es plantin al lloc que els hi pertoca, la natura. Aquesta activitat, anomenada Plantem els gegants, servirà per explicar les diferents iniciatives que hi ha a la ciutat per promoure el creixement espontani del verd urbà i podrem plasmar aquest moment tant important posant en pràctica tècniques d’ il·lustració científica.  Us hi esperem!