Homenatge a l’Escola del Mar

El dimecres dia 10 de gener el Districte de Ciutat Vella ha organitzat un homenatge per commemorar el 80è aniversari del bombardeig feixista que va destruir l’Escola del Mar. L’acte vol col·laborar a recuperar la memòria històrica d’una institució emblemàtica pel barri de la Barceloneta i que va ser capdavantera en la renovació pedagògica a Barcelona.

L’homenatge està organitzat pel Districte de Ciutat Vella, la Taula de Memòria Històrica i democràtica de Ciutat Vella i el MUHBA. La Taula de Memòria històrica va recollir una iniciativa popular i per tal que quedi constància de la presència de l’escola i del bombardeig s’instal·larà una taula de memòria i marcarà en el carrer el lloc que ocupava. A l’acte, que començarà a les 10.30h,  hi seran presents més de 200 nois i noies de 7 escoles i comptarà amb la presència de l’actual directora de l’Escola del Mar, Teresa Guillaumes, de les regidores de Ciutat Vella, Gala Pin, i d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, i de diferents alumnes d’escoles d’ambdós districtes.

L’Escola del Mar estava ubicada a la platja dels pescadors, actual platja de la Barceloneta, davant del carrer Almirall Aixada i es va inaugurar l’any 1922 per iniciativa municipal. Va ser fundada pel pedagog Pere Vergés i dissenyada per l’arquitecte municipal Josep Goday. L’edifici estava construït amb fusta i tenia forma de ferradura oberta orientada al mar.

L’escola va ser un referent de la renovació pedagògica de l’època, ja que oferia una formació integral, promovent l’autonomia de l’alumnat i la participació en la gestió de l’escola. La seva ubicació, a tocar de la platja, era idònia per als infants amb problemes de salut i va condicionar el seu plantejament pedagògic caracteritzat per donar centralitat a les activitats esportives i l’observació de l’entorn natural. El 7 de gener de 1938, una bomba llançada per l’aviació feixista va destruir l’escola que va quedar completament cremada. La seva tasca va continuar al Roserar de Montjuïc (1938-1948) i a l’Escola del Mar del Guinardó, des de 1948 fins a l’actualitat.

De Ciutat Vella a Horta-Guinardó

Diverses escoles dels dos districtes han volgut participar en la programació d’aquests actes d’homenatge. Així doncs, alumnes de l’Escola del Mar, l’Escola Arc Iris, l’Escola Garbí, l’Escola Alexandre Galí, l’Escola Mediterrània, l’Escola Joan Baptista i l’Escola Pere Vergés duran a terme a l’acte del dia 10 de gener lectures de textos elaborats pels propis alumnes, un cant i diverses activitats a les pròpies escoles.

Activitats paral·leles

A banda de l’acte, s’han organitzat dues xerrades al Centre Cívic Barceloneta que volen donar a conèixer el llegat pedagògic de l’escola i els bombardejos. també s’emmarquen en la commemoració de l’aniversari. El dia 16 de gener a les 18.30h, tindrà lloc la xerrada “L’Escola del Mar i el seu llegat pedagògic”, a càrrec de Rosa Toran i Cèlia Canyelles.
El dia 18 de gener a les 18.30 h, Mireia Capdevila parlarà sobre “La Barceloneta i la Guerra des de l’aire. L’afectació dels bombarejos al barri” (1937-1939).