Eva Serra: “L’Onze de Setembre reivindica un model de societat”

La historiadora i professora emèrita de la Universitat de Barcelona, Eva Serra, ha ofert la tradicional conferència que té lloc al Saló de Cent amb motiu de l’Onze de Setembre sota el títol “La potencialitat democràtica de la Catalunya històrica”.

Segons Serra, els catalans l’Onze de Setembre “reivindiquem un país i un model de societat”. La historiadora creu que cal explicar el model històric català per conèixer “què vam perdre”. Durant la conferència, Serra ha fet un recorregut històric per la societat i els òrgans reguladors de Catalunya fins al 1714, i ha exposat la potencialitat democràtica de Catalunya en cada un d’aquests períodes.

A l’inici del segle XVIII, “Catalunya era una societat molt madura políticament que estava reactualitzant els vells instruments”, ha expressat Serra. També ha explicat que l’11 de setembre del 1714 va posar fi “a una societat en què prevalia un funcionament institucional i civil socialment molt transversal i amb capacitat d’evolució, i a partir d’aquell moment la ciutadania i la política van quedar sotmeses a un model jeràrquic i militaritzat”. Per acabar, Serra ha manifestat que “amb tot, la memòria històrica es va mantenir, i d’aquí ve la força de la societat civil a Catalunya”.

L’alcaldessa, Ada Colau, que ha intervingut en la clausura de la conferència, ha instat a defensar els drets i les llibertats nacionals i locals davant d’un govern estatal que els amenaça: “És necessari, més que mai, alçar la bandera de la democràcia, la bandera de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.”

Podeu llegir la conferència íntegra en aquest enllaç.