Espai Bombers, el parc de la prevenció de Barcelona

L’antic Parc de Bombers del Poble-sec, situat al carrer de Lleida, 30, s’ha convertit en un nou equipament museístic dedicat a la prevenció del risc, a l’autoprotecció i al reconeixement de la funció social del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona (SPEIS).

Aquest nou espai té l’objectiu d’esdevenir una institució pública, dinàmica i oberta a la ciutadania, en què es narra i s’exposa la història dels Bombers de Barcelona interrelacionada amb la mateixa història de la ciutat. Alhora, també transmet i promou la recerca i divulgació de coneixement en prevenció i autoprotecció en emergències i catàstrofes per convertir-se en un centre líder i de referència.

Els objectes exposats provenen de les grans i valuoses col·leccions del cos de Bombers de Barcelona, que inclouen més de mil peces de tota mena. A la zona expositiva els visitants poden interactuar amb una sèrie d’elements i activitats amb contingut audiovisual, amb què també poden experimentar les sensacions que es poden tenir durant un incendi o altres emergències.

El centre disposa de diverses aules per fer-hi sessions informatives, simpòsiums o cursos sobre coneixements de seguretat i prevenció, i també inclou un centre de reunió per a entitats com El Cau del Jubilat (associació de bombers jubilats) o l’Agrupació Cultural i Esportiva Bombers de Barcelona (ACE).

Les obres d’adequació de l’edifici, que es van començar el mes de novembre de l’any 2014, han suposat una inversió de 3,2 milions d’euros, dels quals 2,4 milions corresponen a l’obra de reforma i de rehabilitació i 800.000 euros al projecte museogràfic.

L’antic Parc de Bombers del Poble-sec és el més veterà del país i l’únic parc històric que es conserva a Barcelona. Es va edificar per l’Exposició Internacional del 1929 i va ser un edifici pioner: el primer que va ser planificat per complir amb les necessitats del seu ús i adaptat a les noves necessitats del servei.