Greater innovation and proximity of services for Sant Martí residents

The role of the new municipal facility to replace the former Cinema Pere IV will be twofold: as the administrative headquarters of the Sant Martí district and as a social and cultural centre for activities by local residents. The architectural project which won the public contest proposes an energy-efficient building which is open to citizens and integrated into public space. The building should be completed in 2021.

This is one of the main projects in the Besòs i el Maresme Neighbourhood Plan, which aims to transform C/ Alfons el Magnànim into a large cohesive civic hub for the district of Sant Martí.

The building will operate as the administrative headquarters during working hours and as a facility for local residents the rest of the day. It will bring together social services, information and advice services which up to now were provided at various points around the district. The centre will also help strengthen the relationship between local residents and serve as a venue for recreational, civic, social and cultural activities by local citizens, associations and entities.

“The project expresses the idea of the city that we have, where the priority is to improve quality of life in the neighbourhoods. A familiar, transparent, accessible and attractive 21st century building which responds to the needs of locals”, explained the Councillor for Sant Martí, Josep Maria Montaner.

The building will include meeting rooms, multi-purpose spaces, an auditorium, yards and a civic terrace with an energy-producing garden and cultivation patch. The terrace will be the epicentre for social and cultural activities.

A unique building, open to the public and integrated into public space

The winning architectural project by Jorge Vidal Arquitectos is entitled ‘Espècies d’espais’. It stands out for its flexible and transparent structure, making activities carried out there visible and featuring a large open foyer which will act as a continuation of the street and a connector between the spaces surrounding it. Importance was also placed on the fact that the building is energy-efficient, with a self-sufficient design and spaces with elements of nature.

The building will be defined next year with the base project and the construction project put together by the winning team in conjunction with BIMSA, the Urban Planning department and the Sant Martí district office. The tendering process will take place in 2019, with work due to be carried out between 2020 and 2021. The project involves an investment of 8.5 million euros.