El Raval és Rumba!

El proper dissabte 20 de gener el Raval s’omplirà de rumba en una festa ciutadana que vol reivindicar l’origen històric d’aquest gènere musical al carrer de la Cera, amb l’actuació de Peret Reyes (Chipen), Marinah (Ojos de Brujo) i Petitet acompanyat de Los Amaya, Maruja Garrido o la Tía Pepi.

Amb l’objectiu de recuperar la rumba catalana a la vida quotidiana del Raval i de recordar el seu origen als anys cinquanta al carrer de la Cera, s’inauguren dues mitgeres que fan un repàs al passat i present del gènere als números 6 i 57 del mateix carrer, resultat d’un procés de diàleg i participació amb la comunitat gitana i altres veïns i veïnes del barri. Amb aquesta excusa, el Districte de Ciutat Vella, juntament amb el programa Cultura Viva de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), ha organitzat una festa ciutadana on celebrar la rumba catalana amb un seguit d’activitats lúdiques i festives per al veïnat dels barris de Raval i Sant Antoni, ja que s’instal·larà a la Ronda de Sant Pau amb el carrer de la Cera.

La festa del 20 de gener arrencarà a les 11 h del matí amb l’inici dels tallers gratuïts de rumba (de guitarra, de palmes i de percussió) que es podran fer fins al migdia i de la ràdio a la Cera que, al llarg del dia, entrevistarà veïns, veïnes, músics i artistes que gaudeixin de la jornada, a càrrec de LaFundició en col·laboració amb membres del projecte Mediateca del Raval.

A les 12.30 h començarà una cercavila rumbera pel carrer de la Cera, amb la participació de Sam Mosketon, Jack Tarradellas i Cajones Sanroqueros; en acabar, a les 13 h, el mateix carrer acollirà la inauguració oficial de les mitgeres dedicades al passat i present de la rumba, obra de l’artista Luís Zafrilla.

Al migdia s’oferirà una paella sarandonga a càrrec de Compartir dóna gustet, els tiquets de la qual es podran aconseguir per 4 euros a partir de les 12 h del matí.

El Discofòrum “Buscant la banda sonora del barri: La rumba catalana” a les 15 h, serà una tertúlia radiofònica per descobrir el Raval rumbero on es proposaran músiques i reflexionarem sobre els seus orígens, la seva funció i les vivències que aquesta música acompanya.

I a les 17.30 h arrencarà una tarda de concerts per als amants de rumba amb Peret Reyes (Chipen), a continuació arribarà el ritme Marinah d’Ojos de Brujo (17.30 h) i, per finalitzar, gaudirem de la música de Petitet i l’Orquestra Simfònica de la Rumba, acompanyat d’artistes convidats com Los Amaya, Maruja Garrido o La Tía Pepi, entre d’altres.