El futbol com a eina d’integració

“Educar amb excel·lència a través del futbol” és l’objectiu de la Fundació Marcet que treballa amb joves de més de 40 nacionalitats que comparteixen el joc de pilota com a afició. L’entitat concep l’educació i els valors com l’eina per integrar els prop de 3.000 joves que durant l’any passen pel centre en estades llargues i curtes. 

Vídeo ‘Futbol com a eina d’integració’

“Els meus companys s’han convertit en la meva família”, explica Keanu Ismic, un jove australià de 16 anys que enguany inicia el segon any a la Fundació Marcet a Barcelona. El noi viu a la residència del centre juntament amb els altres 100 companys que formen part del programa Immersió de la fundació. La iniciativa vol ensenyar valors i integrar els joves provinents de més de 40 països del món a través del futbol.

Un altre dels seus companys és el nord-americà Alan Ponieman, el qual ja fa tres temporades que és al centre. Ponieman destaca l’aprenentatge de les llengües, la convivència amb els altres companys internacionals i, sobretot, la intensitat amb què practiquen futbol. “És una experiència increïble que t’enriqueix culturalment”, detalla el jove provinent de Nova York.

Ambdós comparteixen l’afició del futbol juntament amb més de 400 joves, alguns dels quals residents a Barcelona, que al llarg de l’any participen en les estades anuals del centre. Tots formen part d’un dels 20 equips que té el Centre Europeu de Tecnofutbol, que depèn de la Fundació Marcet. El centre també organitza estades puntuals durant l’estiu i les vacances anuals que fan arribar a Barcelona prop de 2.500 joves dels cinc continents.

Educar amb intel·ligència

“Es parla l’idioma del futbol, una eina clau per igualar tots els participants”, assenyala el director esportiu del centre, entrenador i responsable del programa Immersió, Ricardo Mendoza. Un cop captada l’atenció dels joves, l’altre eix principal del programa és “educar-los en intel·ligència” per aconseguir integrar i adaptar els joves de diferents nacionalitats.

La interacció és bàsica per integrar els joves que vénen d’Indonèsia, Corea del Nord, Rússia o els Estats Units”, detalla el responsable del programa professional Carlos Riveiro.

Aquesta interacció s’aconsegueix gràcies a un mètode de treball integral, el qual permet a joves de diferents cultures conviure i estudiar (el centre els facilita les escoles i les universitats associades), a més de competir a l’equip Centre Europeu de Tecnofutbol. Aquest té diferents categories, inclòs un equip a la Primera Catalana.

Fundació Marcet

Barcelona és la seu central de la Fundació Marcet, una entitat que té 28 delegacions arreu del món i presència en 5 continents. L’entitat promou el futbol com una eina per ensenyar valors com l’honestedat i la humanitat, els eixos de la política educativa del centre.

Més informació:

El web de la Fundació Marcet

El web del Centre Europeu de Tecnofutbol