Nou Barris fixa la mirada en la salut i els drets sexuals i reproductius

L’Espai Jove Les Basses allotja tres esdeveniments en el marc del Dia Europeu de la Salut Sexual

12/02/2024 09:07 h

Districte Nou Barris

L’Espai Jove Les Basses acull els propers dies tres esdeveniments per celebrar el Dia Europeu de la Salut Sexual. Els trobareu en aquest cartell. En dos d’ells s’oferiran xerrades, una sobre les relacions sexo-afectives, i l’altre sobre els mites de l’amor romàntic. Un tercer acte us proposa un joc.

Informe “Salut i drets sexuals i reproductius a Barcelona 2022”

Aprofitant l’efemèride, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha fet públic l’informe “Salut i drets sexuals i reproductius a Barcelona 2022”. El document destaca que a Barcelona l’orientació sexual majoritària en dones i homes és l’heterosexual. No obstant això, en les persones joves i especialment en les dones, la proporció de les que s’identifiquen com a lesbianes, gais o bisexuals és més elevada que en altres franges d’edat i, a més, són les noies les que expressen amb més llibertat la manera d’entendre i experimentar la pròpia sexualitat.

El document subratlla l’augment del nombre de denúncies per violència masclista a la ciutat, sobretot de dones joves. També creix el nombre de serveis d’atenció per agressió sexual, un 41% més que l’any 2021. En el 90% dels casos les víctimes són dones, mentre que el 100% dels agressors són homes. Quant a les infeccions de transmissió sexual, continua l’increment entre els homes, sobretot de gonocòccia i clamídia, mentre que entre les dones la incidència és estable. El VIH mostra un repunt del 32,5% entre els homes.

Sobre salut i drets reproductius, l’informe indica que malgrat la millora pandèmica i econòmica, els naixements continuen a la baixa. El 2022 van néixer 11.588 infants, i hi va haver 17.165 embarassos en dones d’entre 15 i 49 anys, el 33,6% dels quals van acabar amb una interrupció voluntària.

Es mantenen les desigualtats segons el lloc de naixement i de residència en les adolescents. Els parts amb cesària es mantenen respecte als anys anteriors, amb un 31,5%, i superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (15%). La salut neonatal mostra algunes variacions lleus, amb un lleuger repunt del baix pes dels nadons i el baix pes per setmanes gestacionals.

Finalment, sobre l’educació sexual a l’escola, destaca que la cobertura del programa “Parlem-ne; no et tallis!”, de l’ASPB, es recupera progressivament, tot i que encara presenta nivells inferiors als d’abans de la pandèmia.

Etiquetes associades a la notícia