Declaració a favor d’una contractació pública responsable i sostenible

L’Ajuntament de Barcelona, la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i els sindicats UGT i CCOO de Catalunya han signat una declaració a favor de la contractació pública sostenible. El text subratlla la importància de consolidar una política responsable de contractació per part de l’Administració pública, que impulsi el teixit productiu local, respecti els drets laborals i promogui l’economia social.

La declaració posa de manifest el paper que l’Administració pot tenir a l’hora d’impulsar un canvi social a través de la contractació pública i remarca la importància que en la presa de decisions sobre contractes públics es tinguin en compte aspectes socials i ambientals, amb l’objectiu de contribuir a la transformació socioeconòmica i a la dinamització del teixit productiu local, de les petites i mitjanes empreses i de totes les organitzacions que generin impactes positius.

Els signants reclamen que totes les administracions apliquin els mateixos criteris a l’hora de contractar i que, en un concurs o una licitació pública, l’oferta econòmicament més avantatjosa sigui també la millor pel que fa a qüestions socials, ètiques, laborals, ambientals i d’igualtat de gènere.

A l’acte han assistit el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello; el president de la PIMEC, Josep González; el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, i la vice-secretària general de l’àrea externa i portaveu de la UGT, Laura Pelay Bargalló.

L’instrument de la contractació pública social

L’Ajuntament de Barcelona va presentar, l’octubre del 2016, la Guia de contractació pública social, un instrument que marca els criteris d’adjudicació de concursos mitjançant els quals el consistori vol lluitar contra la precarització laboral i la pèrdua de drets laborals i socials. Els nous criteris advoquen per reduir la importància de l’oferta econòmica i potenciar aspectes com el comerç just, l’impuls de la petita i mitjana empresa, el respecte al medi ambient i la conciliació familiar.