Com ens ha canviat la vida la tecnologia?

El pioner de la música electrònica Brian Eno i l’investigador Evgeny Morozov van ser els encarregats d’obrir el cicle de debats de la BITS, Barcelona Initiative for Technological Sovereignty (Iniciativa de Barcelona per a la Sobirania Tecnològica). Aquesta iniciativa, en la qual participen activistes, acadèmics, periodistes i gestors municipals, té l’objectiu d’analitzar l’impacte de la tecnologia digital en l’evolució de la societat, l’economia o la política, mitjançant debats, xerrades o publicacions durant tot l’any.

Durant el primer dels debats, Eno i Morozov van repassar alguns dels grans canvis que s’estan vivint avui en dia —del Brexit a la victòria de Trump als EUA—, la gestió de la individualitat i la privacitat en l’era digital o la incidència de la tecnologia en el món de la música, un àmbit en què Eno es mou com un peix a l’aigua.

El cicle inclourà cinc conferències, que conduirà el mateix Evgeni Morozov, les quals destaquen com la tecnologia incideix en les nostres vides, des d’un punt de vista social, econòmic i polític. Reflexions sobre el rol de la sobirania tecnològica i altres com la innovació digital, la inclusió social o l’impacte d’Internet en els mitjans i en la democràcia.

La següent trobada del programa tindrà lloc el 27 d’abril, amb una conferència de l’economista italiana Mariana Mazzucato, sobre la relació dels estats amb la innovació. Prendran el relleu el polític i doctor en dret brasiler, Roberto Mangabeira Unger, que exposarà com fer l’economia del coneixement socialment inclusiva (11 de maig); la professora de ciències polítiques australiana Linda M. Weiss, que analitzarà l’auge i la presumpta caiguda dels EUA com a potència tecnològica hegemònica (25 de maig), o la interessant ponència sobre el finançament de les ciutats en l’era postpolítica, amb l’arquitecta i urbanista brasilera Raquel Rolnik (8 de juny).

A banda d’aquestes jornades tècniques està previst editar assaigs sobre el tema de la sobirania tecnològica, que apareixeran a finals d’any o principis del 2018. BITS té el suport de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3), de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC); el Hans Crescent Symposium; l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).