Cap de setmana: Comiat de l’Escola Massana, festes majors i pintura sobre la dona

A mesura que avança el juliol, la calor, l’ambient de vacances i les ganes de festa i viure al carrer s’estenen per la ciutat. El centre d’ensenyament de disseny i arts plàstiques de l’Escola Massana es trasllada de seu i abandona l’antic Hospital de la Santa Creu. Per això, divendres se celebra durant tot el dia una original i creativa festa de comiat. El Raval i Poble-sec viuen dies de festa major i els seus carrers estaran plens d’actes de cultura popular. A La Virreina Centre de la Imatge s’hi pot veure l’exposició de l’artista portuguesa Paula Rego “Lèxic familiar”, que explora el feminisme com un acte de revolta.

L’emblemàtica Escola Massana deixa, després de més de 80 anys, l’antic Hospital de la Santa Creu i celebra una gran festa de comiat aquest divendres, que s’allargarà durant tot el dia. La festa comença a les deu del matí als jardins de Rubió i Lluch, on els assistents podran participar en la construcció d’un forn de pa fet amb fang.

Durant tot el dia, s’han organitzat activitats fora i dins de l’Escola Massana, visitant les aules, assistint a una classe de dibuix o escoltant sorolls enregistrats en tots els racons del centre educatiu. També es farà un dinar popular i a la nit, música en directe i ball fins a la matinada.

Festes majors al Raval i Poble-sec

La celebració a l’Escola Massana coincideix amb la Festa Major del Raval, organitzada per l’Associació de Veïns del Carme i inclou un bon nombre d’activitats: música i balls, havaneres, activitats infantils, àpats populars, teatre, gegants, diables, castellers, competicions esportives i també una cursa de patins que ha guanyat protagonisme aquests últims anys. Des del 1983 també s’hi celebra una mostra d’artesans i botiguers.

La festa comença dijous amb una cercavila i una actuació de les societats corals del Raval, un ball i la cercavila de gegants, amb capgrossos, els Bouets i la Vaqueta del Raval, que donaran pas al pregó de Faouzia Chati Badou, presidenta de l’Associació de Dones Marroquines a Catalunya. La festa s’acaba diumenge.

La Festa Major del Poble-sec, del 14 al 23 de juliol i organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, es reparteix en diversos espais emblemàtics, com ara la plaça del Sortidor, la de les Tres Xemeneies o la del Teatre el Molino. El ball, i sobretot la música, tenen molt de pes en el programa, però la cultura popular també hi és ben present, amb trobades geganteres, castelleres i correfocs.

Exposició de pintura sobre feminisme

A La Virreina Centre de la Imatge, l’exposició de Paula Rego “Lèxic familiar” tracta un dels temes fonamentals de la trajectòria de l’artista lisboeta: el feminisme entès com un acte de revolta en què cal reivindicar el poder i la imaginació de la dona davant el domini de les estructures de control del patriarcat.

En les seves pintures, que parteixen de l’expressionisme de principis del segle XX i del terror fosc de Goya, Paula Rego representa dones en moments únics en què trenquen les convencions acceptades i exploren nous espais de llibertat: estan en procés de canvi o a punt de canviar la seva manera de relacionar-se amb el poder.