Cap a un nou pla d’usos perquè el veïnat no hagi de marxar del barri

L’“Estudi dels usos urbans a Ciutat Vella, tipus i conflictes”, realitzat pel grup 300.000 Km/s, s’ha incorporat al procés d’elaboració del Pla d’usos de Ciutat Vella. L’informe destaca que el districte és molt dens, té una qualitat baixa de la construcció i disposa de pocs serveis per al veïnat.

A partir d’aquestes conclusions, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha explicat: “Per fer el nou Pla d’usos haurem d’analitzar carrer per carrer i edifici per edifici per definir quin tipus de serveis s’hi poden incorporar sense generar problemes a la convivència.”

Pin ha destacat que, a partir de l’estudi, caldrà “trobar un equilibri entre l’activitat econòmica que dona servei a la ciutat i la que dona servei als veïns i les veïnes del districte”. D’aquesta manera, es pretén evitar que les persones marxin dels seus barris perquè no hi troben els serveis que necessiten.

L’estudi recull dades a considerar a l’hora de fer el nou pla i evitar usos que generin molèsties al veïnat. Per exemple, els carrers estrets i l’antiguitat i baixa qualitat dels edificis, amb dèficit d’aïllament sonor, s’hauran de tenir presents quan es determini el tipus d’establiments que s’hi poden obrir, especialment en el cas d’activitats d’oci nocturn.

També es posa èmfasi en el fet que Ciutat Vella és un districte fonamentalment residencial, amb un 48,68% del sòl destinat a habitatge i amb una distribució desigual de la superfície destinada a serveis per al veïnat. Segons Pin, el nou Pla d’usos haurà de solucionar això apostant per models d’activitat econòmica als barris que no expulsin els residents.

Un pla dissenyat de manera participativa

L’aprovació definitiva del futur Pla d’usos està prevista per a finals d’aquest any o principis de l’any vinent. Actualment es duu a terme el procés participatiu que ha de permetre a la ciutadania fer les seves aportacions durant diferents sessions temàtiques el mes de juny. Tot el procés i els materials relacionats s’aniran recollint a la plataforma decidim.barcelona.