Nou impuls de l’agermanament de Barcelona i Boston per promoure la innovació tecnològica

Boston i Nova York són dues ciutats de la costa est dels Estats Units conegudes pel fet d’estar obertes al món. Aprofitant el viatge d’una delegació d’alt nivell de l’Ajuntament als EUA, Barcelona ha reforçat el seu agermanament amb Boston, la capital de l’estat de Massachusetts, i ha refermat el seu compromís amb la innovació i el canvi tecnològic.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, que el dissabte va començar una gira oficial pels EUA, s’ha reunit aquest dilluns a Boston amb representants de l’Ajuntament per rellançar l’agermanament entre les dues ciutats, vigent des de l’any 1983, després de més d’una dècada durant la qual no hi ha hagut resultats concrets d’aquesta col·laboració.

Pisarello s’ha reunit amb els responsables de planificació estratègica, innovació i informació de la ciutat, amb els quals ha acordat col·laborar per promoure la innovació tecnològica i la política de transparència i d’accés obert a les dades, que Barcelona i Boston comparteixen.

Després de la reunió, Pisarello ha dit que les dues ciutats tenen reptes comuns: “Boston és una ciutat capdavantera en innovació tecnològica, igual que Barcelona, i tenim el repte de ser protagonistes d’aquesta revolució digital i aconseguir que això sigui extensiu a tota la ciutat, que aquests canvis tecnològics serveixin per afavorir una ciutat més inclusiva, accessible i participativa.”

El primer tinent d’alcaldia ha assenyalat que el rellançament de l’agermanament és un primer pas que haurà de continuar amb l’intercanvi d’equips tècnics que estudiïn com enfortir el teixit productiu local i les petites i mitjanes empreses.

Convidat per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), Pisarello ha participat en el debat “Cities in a changing world, in times of populism: How Barcelona and Madrid put citizens first” i ha mantingut una trobada amb representants de la comunitat científica.

El responsable municipal ha constatat les enormes dificultats que el president Donald Trump posa als científics i innovadors nord-americans, i ha assegurat que Barcelona està disposada a rebre tots els que hagin de marxar dels EUA per les polítiques de Trump.

En les dues jornades que ha passat a Boston, Pisarello ha compartit agenda pública, reunions de treball i experiències amb el coordinador de l’Ajuntament de Madrid, Luis Cuetos, amb la qual les relacions són molt fluïdes i els lligams molt estrets. En aquest sentit, Barcelona i Madrid estudien col·laborar amb l’MIT per desenvolupar polítiques urbanes innovadores.

Presentació als EUA de la plataforma Decidim.Barcelona

Dilluns a la tarda Pisarello va desplaçar-se a New Haven, a la Universitat de Yale, on es va reunir amb Beth Simone Noveck, cofundadora i directora de Governance Lab, per presentar-li la plataforma digital Decidim.Barcelona i avaluar possibles col·laboracions.

La tasca de Noveck, primera directora del projecte Open Government Initiative de l’Administració de Barack Obama, explora totes les possibilitats que ofereixen les tecnologies per afavorir la participació ciutadana i els processos democràtics, opta per la transparència i el govern obert i aspira a millorar la qualitat democràtica de la ciutat.

Pisarello ha exposat l’experiència de la plataforma Decidim.Barcelona, amb més de 27.000 usuaris, un exemple de la voluntat de Barcelona de posar la tecnologia al servei de les necessitats de la gent i dels processos democràtics que es duen a terme a la ciutat.